Wellness van een andere orde. Praten – Verbondenheid

Wellness van een andere orde. Praten – Verbondenheid

In de rubriek ‘Wij zijn … Jos en Maryse – Leer ons kennen kon je al lezen over mijn sociaal engagement.

Hier wordt dit thema verder uitgediept.

Bij het horen van het woord wellness denken de meeste mensen aan kuuroorden en wellnesscentra. Wellness heeft op ’t Wijngaardhof een andere invulling, nl. je goed/beter voelen binnenin. Bijvoorbeeld door een openhartige babbel.

Tijdens gesprekken constateerde ik dat gasten – en mensen in ’t algemeen – soms een moeilijke periode doormaken in hun leven. De realiteit is niet altijd een hoera-verhaal. Op Facebook misschien wel, maar niet in het leven van elke dag. Verlies, verdriet, fysieke of geestelijke pijn, … horen nu eenmaal ook bij het leven.  En vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Maar niet iedereen kan hiermee op een constructieve manier omgaan. En vaak wordt er over pijnlijke gevoelens niet gesproken, of ze worden onderdrukt. En als je er op facebook toch over praat,  dan word je naar alle waarschijnlijkheid ontvriend, wegens saai.

Doch, praten over pijnlijke gevoelens werkt bevrijdend en helend.

Ook over minder prettige ervaringen kunnen praten tijdens een vakantie moet kunnen, zonder ontvriend te worden. En dat kan op ’t Wijngaardhof. Vaak voelen mensen zich al een stuk beter na het spontaan vertellen van hun verhaal. Met de nadruk op spontaan.

07 juli 2014 schreef ik het volgende: “Mijn oog valt op een artikel over de sympathieke VRT-journalist en nieuwsanker Bart Schols; tevens het gezicht van de nieuwe Te Gek?!-campagne.

Hij zegt: “Het is niet erg om je kwetsbaar op te stellen.” Hij vervolgt: “Vroeg of laat worden we allemaal met tegenslagen geconfronteerd. Moeilijkheden zijn perfect normaal. Het is de manier waarop we met die moeilijkheden omgaan, die belangrijk is. Een van de manieren om met onze problemen om te gaan is er over praten.”

Ik sluit mij aan bij hetgeen Bart zegt. Praten helpt. En daarover wil ik het met jou hebben. Moed gewenst om je ‘kwetsbaar’ te durven opstellen.”

In 2012 schreef ik: “Een ingrijpende gebeurtenis in je leven … het kan iedereen overkomen. Het hoort bij het leven.”

 • het overlijden van je partner, je moeder, je vader, je kind, een goede vriend(in)
 • de diagnose van een ernstige ziekte, of een chronische ziekte, bij jezelf, of bij een familielid
 • een psychische crisis bij jezelf, of bij een familielid
 • het verwerken van een trauma, ergens in je leven opgelopen
 • het verlies van je job/ontslag
 • een burn-out
 • een financieel probleem
 • een ongeval, met als gevolg een ernstig letsel
 • slachtoffer worden van een aanslag, of een ontploffing, of zinloos geweld
 • een onbevredigende of stukgelopen relatie
 • seksuele problemen
 • een identiteitscrisis: het verlies van jezelf (je echte ik, zonder façade)
 • een verslaving
 • enz …

Daardoor kan jij je tijdelijk, of bij momenten, stuurloos voelen, uit je evenwicht. Je wordt verteerd door innerlijke pijn, verdriet, kwaadheid, twijfels, angst, bitterheid, jaloezie, schuldgevoelens, wrok, … Soms kan je de dingen niet plaatsen, weet je niet wat aan te vangen, waar te beginnen. Kortom, je hebt het moeilijk.

Praten over die gevoelens kan je opluchten. Praten werkt bevrijdend en helend.

Je durft echter de stap naar professionele hulpverlening (nog) niet zetten, of je vindt misschien dat dit niet nodig is, maar je wil wel praten over wat jou diep pijn en verdriet doet, dan kan een tussenstap – iemand die empathisch naar je luistert – bijgevolg al een oplossing bieden. Ik wil graag die persoon zijn voor jou en een eind met je meestappen. 32 jaar heb ik ervaring met het omgaan en praten met mensen, en met me in te leven in de situatie van de ander. In onze vierkantshoeve in Heers ontvang ik sinds 1990 gasten/toeristen. Al die tijd bewust kleinschalig omdat ik het contact met mijn gasten belangrijk vind. Mensen zijn geen nummers voor mij.

Met velen van hen heb ik aangename en vaak ook diepgaande gesprekken gehad. Spontaan, en in een gemoedelijke sfeer. Regelmatig sturen gasten mij een kaartje of een e-mail om mij te bedanken dat ik hen geholpen heb, terwijl ik niet bewust de bedoeling had hen te helpen. Het ging gewoon vanzelf. Ik was een luisterend oor voor hen.

Vanaf nu wil ik wel bewust mijn talent aanwenden om mensen te helpen op diezelfde ongedwongen manier, en hen de kans geven om in een veilige omgeving hun verhaal te laten doen, met respect voor hun gevoelens en hun zijn. Noem het sociaal maatschappelijk opbouwend werk.

Een verblijf op de hoeve kan daarvoor een ideale gelegenheid bieden. Even weg uit je omgeving, een wandeling in ’t groen, een spontaan gesprek aan de ontbijttafel of in de boomhut …

Omgaan met mensen die verdriet hebben is niet voor iedereen weggelegd.  Prof. Manu Keirse, deskundige in rouwverwerking, stuurde me eigenhandig een kaartje, nadat ik een lezing van hem had bijgewoond. Ik citeer een zin: “Jij zou wel eens een oase in de woestijn kunnen zijn voor je gasten”.

Dat is exact wat ik wil zijn voor mijn gasten.

Nieuw vanaf 2019: praat & wandel-arrangement. Ontdek de heilzame werking van de natuur.

Je boekt een verblijf in ‘t Wijngaardhof, vanaf 2 overnachtingen, of meer. Tijdens een van die dagen wandel ik enkele uren met je mee. Je kan dan – al wandelend in het groen – praten over wat jou bezighoudt in het leven, of wat jou diep raakt. Onderweg drinken we in de berm thee of koffie, met gebak van het huis.

Regent het toevallig die dag … Geen nood. Dan trekken we onze laarzen en regenkledij aan. Wandelen in de regen geeft een bijzonder gevoel. En het is verfrissend! Of … we schuilen in de boomhut.

Meer info kan je telefonisch, of via mail, verkrijgen.