Ontdek Haspengouw te voet

Ontdek Haspengouw te voet

Haspengouw ontdekken en beleven kan je met de fiets, de motor, de auto, de vespa … Waarschijnlijk zal je de meest authentieke ervaring hebben als je te voet door het glooiende landschap trekt. Zo voel je de absolute stilte en kom je in innig contact met de natuur.  En … ’t Wijngaardhof is de ideale locatie om je wandeltochten te starten.

                                                                            de Knoppel in Mettekoven

 

Wandelarrangement ‘Eindeloos wandelen’. Drie of vier dagen op ontdekkingsreis …

Wie graag wandelt, kan een verblijf van drie of vier dagen – of een ganse week – boeken en ’t Wijngaardhof als uitvalsbasis gebruiken om Haspengouw te verkennen en te beleven. Je kan ergens inpikken op de wandelroute en dan de lus volgen. Of je gaat naar de mooi verzorgde vertrekpunten en begint daar je ontdekkingstocht.

Vlakbij liggen 3 Greenspots. Dat zijn superbe landschapswandelingen, uitgestippeld door het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Ze zijn bewegwijzerd en brengen je naar de mooiste plekjes van de streek.
In elke Greenspot zijn er een aantal lussen. Je kan zelf bepalen hoe lang je wil wandelen. Per Greenspot is er ook een overzichtelijke kaart, met veel informatie. Deze kaarten liggen ook ter inzage op de hoeve.
In totaal zijn er in Haspengouw 10 Greenspots. 3 daarvan liggen in de buurt van ’t Wijngaardhof, in een straal van nauwelijks 5 km.

Mettekoven, ‘Grand Cru’ landschap

Heks, langs boerenerven

Grootloon, via heuvels en boomgaarden

Wil je kennismaken met het uitgebreide aanbod van prachtige landschapswandelingen, surf dan naar

  •  www.heers.be -> Toerisme -> Heerlijk wandelen
  •  www.rlhv.be -> Wandel en Beleef -> Wandelen in Hartelijk Haspengouw-Meer info. Hier vind je al de kaarten.

Aan de Greenspot vind je meestal een herberg/taverne of een cafeetje, waar het in elk seizoen fijn toeven is. In de lente en de zomer op een terras, als het kouder wordt binnen bij de open haard of de kachel. Tijdens de wandelingen is er weinig of geen gelegenheid om iets te drinken of te eten want je bevindt je midden in de natuur. Informatie over herbergjes vind je op de wandelkaarten.

Wil je avontuurlijk wandelen met de kinderen, ga dan op stap met Bas Das. Dat is het nieuwste wandelproduct  van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Het is speciaal ontwikkeld voor de jonge natuurontdekkers. Lees er alles over op voornoemde websites.

 

Klaprozen- en landbouwbelevingsroute

Tijdens deze wandeling van 8 km kan je de schoonheid van het vruchtbare Heerse landbouwlandschap inademen. Langs de veldweggetjes passeer je bermen vol klaprozen en akkerbloemen. Zie site: www.heers.be -> Heerlijk wandelen.

Tegelijk leer je met andere ogen kijken naar het landbouwlandschap. Je ontdekt er alles over fruit, kruiden en de bodem waar je op loopt. Snel de zoekkaart afhalen/downloaden en de 8 vragen oplossen!

 

Natuurgebieden in Heers

Heers telt ook 3 natuurgebieden: de Knoppel, Overbroek-Egoven, en de Waterkuil. De Knoppel ligt op 3 km van de hoeve. De 2 andere op 7 km. In de Waterkuil overwinteren vleermuizen.

 

    een wandelpad in de Knoppel in Mettekoven                                              de Waterkuil in Vechmaal

! Lees ook het verhaal ‘Uilen/Zwaluwen/Vleermuizen‘ in de rubriek ‘Verhalen‘.

Voor uitgebreide info over de wandelingen in de Heerse natuurgebieden ga je naar deze site: www.natuurpuntheers.be

 

Kunstroute

Ook de kunstroute van Pit loont de moeite om te wandelen. Pit is een project van Z33, huis voor actuele kunst, en brengt kunst in open ruimte van Borgloon-Heers. O.a. het doorkijkkerkje ligt op een van die routes. Info hierover vind je op de hoeve. Of je surft naar www.rlhv.be -> Wandel en Beleef -> scrollen naar Beleven – Klik op (de bol) Kunst in het landschap.

! Lees ook het verhaal ‘De Eén-serie ‘Katarakt’/Project PIT’, in de rubriek ‘Verhalen‘.

 

2000 km aan wandelingen in Limburg !

Het hele wandelaanbod in Limburg is sinds 26/08/2016 opnieuw ontsloten met acht nieuwe streekkaarten, en de website www.wandeleninlimburg.be. Daar kan de wandelaar zijn of haar ideale wandeling samenstellen.

www.wandeleninlimburg.be -> scrol even naar beneden -> klik op nummer 4 (Haspengouw) en ontdek hoe mooi het Toscane van het noorden is!

Bezoek zeker ook eens de interactieve website www.visithaspengouw.be. Je kan er dagelijks opvolgen wat er precies wel of niet doorgaat. En je kan er ook de bloei op de voet volgen.

 

Praat & wandel-arrangement

Nieuw vanaf 2019: praat & wandel-arrangement. Ontdek de heilzame werking van de natuur! Meer info over dit arrangement vind je in de rubriek ‘Wellness van een andere orde. Praten – Verbondenheid’

 

Kom ook eens fietsen in Haspengouw! Zie rubriek ‘Alle informatie’ -> ‘Ontdek Haspengouw per fiets’.

Beleef Haspengouw !

Beleef Limburg !