Omgeving – Haspengouw

Omgeving – Haspengouw

Zeker ooit eens bezoeken in de buurt van ’t Wijngaardhof …

 •  De historische tuinen van het befaamde kasteel van Hex (op 6 km). Elk jaar, tijdens het tweede weekend van juni, vinden er de rozendagen plaats, en het tweede weekend van september zijn er de moestuindagen. Opgelet … in 2022 zullen de rozendagen doorgaan in het eerste weekend van juni!

 •  De permanente ontsluiting van de kerk van Veulen met haar prachtig geschilderd plafond (op 2 km).

 • Het kasteel van Heers (op 3,5 km). Is zwaar in verval geraakt, maar dankzij de immense inzet van een groep vrijwilligers werd het overwoekerende kasteeldomein opnieuw opengesteld. Je kan nu door en rond het park wandelen. Je kan er ook opgezette wilde dieren spotten. Het kasteel zelf is niet toegankelijk. Maar er is weer hoop. Minister van Onroerend Erfgoed Diependaele bezocht het kasteel in april 2022. Dit Limburgs kroonjuweel zal in fasen in ere hersteld worden!

 • Het gloednieuwe Fruitbelevingscentrum vanaf 01 april 2019 – in de stroopfabriek in Borgloon (op 5km). Het Belang van Limburg van 30 april 2019: “Tussen de indrukwekkende en beschermde machinerie wordt het hele stroop- én fruitverhaal toegankelijk, digitaal en met veel artefacten verteld.

 •  Het doorkijkkerkje in Borgloon (op 5 km). Dit was in 2014 het gebouw van het jaar. De uitgelichte foto (bovenaan) werd genomen door onze gast William Gurdeke

 • De wekelijkse antiekmarkt in Tongeren (op 12 km).

 • Helsh(ea)ven, op het hoogste punt van Helshoven (op 8 km). Het is een creatie uit hout van 90 oude kersenbomen.

 •  De Cisterciënzerinnenabdij ‘Mariënlof’ – het klooster van Colen in Kerniel-Borgloon (op 6 km). Is sinds augustus 2020 verkocht. Deze 5 eeuwen oude abdij – een bijzondere plek – is momenteel helaas niet meer toegankelijk voor het publiek. Ze wordt gerestaureerd. Er komt een wellnesskliniek en relaxhotel. Rond de abdij is een prachtige verborgen-moois-wandeling uitgestippeld. Onderweg kom je ook kunstwerken spotten. Een aanrader!

 • Het piepkleine museum ‘Blik-in-het-verleden’ van buurvrouw Liliane Vandersmissen (op 50 m): blikken waar o.a. stroop in bewaard werd. Buurvrouw Liliane verzamelde jarenlang blikken dozen van verschillende maten en vormen. De uit-de-hand-gelopen hobby resulteerde in een heuse collectie blikken dozen – ongeveer 2500 –
  mooi gerangschikt in verschillende onderwerpen. Gepassioneerd geeft ze uitleg over haar verzameling.
  Als toetje … een lekker kopje koffie of thee, met gebak!

 

Bezoek ook onze fotogalerij, rubriek ‘Omgeving Haspengouw’!