i. Een boek schrijven

In juni 1994 bracht psychotherapeute Gaby Stroecken een hele tijd door op de hoeve. Ze zocht een rustige en inspirerende plek om stukken van haar eerste boek ‘Het miskende kind in onszelf’ te schrijven. Tussen haar schrijfmomenten door hadden Gaby en ik in het binnenhof diepe gesprekken.

Haar boek was voor mij een eye-opener. Het heeft mij tot belangrijke inzichten gebracht. Niet alleen over mezelf, ook over de maatschappij. Het behandelt materie die diep gaat en confronterend kan zijn voor wie er voor het eerst mee in aanraking komt.

Nadien schreef Gaby nog een aantal boeken:

  • Gezocht: pleitbezorgers voor het jonge kind
  • De mythe van de gelukkige kindertijd
  • Mijn baby is ontroostbaar.

En toen ze 80 jaar werd, stelde ze haar boek voor met haar eigen levensverhaal: ‘Het miskende kind in mijzelf – een levensverhaal’.

Haar eerste boek werd volledig herzien in 2014.

Wat ik persoonlijk vooral van haar boek(en) onthoud? Dat een baby in het eerste levensjaar de nabijheid van een sensitieve en responsieve moeder nodig heeft. Zo kan hij/zij zich veilig hechten en evenwichtig (lees: met een gezond gevoelsleven) opgroeien en ontwikkelen. Borstvoeding is daarbij een vanzelfsprekendheid. Het bevordert de goede hechting. Het emotioneel welbevinden van een jong kind is enorm belangrijk voor de manier waarop het later in het leven staat.

Ik las dat niet alleen het eerste levensjaar van cruciaal belang is, ook de conceptie, het verblijf in de baarmoeder, de geboorte, de goede borst … Kortom, ervaringen in de (vroege) kindertijd zijn van doorslaggevende invloed op ons latere leven.

Er gaat geen dag voorbij of ik denk aan Gaby, haar vakkennis en inzichten, zeker als ik kijk naar moeders en hun kind(eren), en naar mezelf. Gaby kwam toevallig op mijn pad … Voor mij is zij een geschenk uit de hemel.

Dank je Gaby om zoveel wijsheid en inzichten te hebben gedeeld met mij en met je medemensen. Je bent een prachtvrouw! Moedig en sterk ook om over zo’n moeilijk, delicaat en diepgaand onderwerp een aantal boeken te schrijven.

Omdat ik mij helemaal kan vinden in haar boeken – omdat zij de essentie raakt – wil ik graag, met respect naar Gaby toe, haar kennis en ervaring rond dit thema verder helpen uitdragen naar mijn medemens, en dat binnen mijn mogelijkheden en mijn persoonlijkheid. Sinds 1994 doe ik dit eigenlijk al. Onderwerpen zoals zwangerschap, geboren worden, omgaan met baby’s, borstvoeding, hechting, enz. komen hier op de hoeve regelmatig ter sprake bij mijn gasten.

Wie meer wil weten over het werk van Gaby en Rien (haar partner, en zelf babytherapeut) kan de site www.stroeckenverdult.be bezoeken.

Op 20 november 2018 nam ik contact op met Gaby. Dank dat ik de toestemming kreeg om kort over dit waardevolle levenswerk te vertellen.

Op 27 april 2019 stelden Gaby en Rien hun nieuwste boek voor: ‘De verbroken verbinding met ons Zelf’. Ik citeer de eerste zin uit de toelichting: “De verbinding met ons Zelf is de essentie van ons leven.”