q. De bende van Hex

Neen, de bende is hier niet pejoratief bedoeld, integendeel … wel gunstig, ludiek en plagerig. U snapt het niet? Begrijp ik! Daarom wat meer uitleg …

In Hex, ook een deelgemeente van Heers, ligt het prachtige kasteel van Hex. Het is een van de mooiste historische buitenplaatsen van België.

Elk jaar, tijdens het tweede weekend van juni, vinden er de rozendagen plaats, en het tweede weekend van september zijn er de moestuindagen. Speciale rozenkwekers van oude en botanische rozen, deskundigen op het gebied van bijzondere en zeldzame planten, en andere tuinspecialisten bieden er een heel weekend lang hun producten aan. Het grote publiek kan er dan wandelen in de prachtige siertuinen, in de uitgestrekte moestuin met traditionele – nog gebruikte – groentekelder, en in het park met zijn eeuwenoude bomen en prachtige doorzichten.

De bende van Hex – ik noem ze zo – is een groep tuinspecialisten.

  

Op de stand van Marianne Joosten en zoon Leo vind je een uitgebreid assortiment irissen en daglelies (Hemerocallis). Harry en Yvonne Huisman bieden een groot aantal hortensia’s (Hydrangea) te koop aan. Peter Bauwens en Kathelijne hebben een uitgebreid assortiment zaden van bijzondere groenten en planten. Peter heeft ook verscheidene boeken geschreven. Ward van Teylingen en Ineke hadden er jarenlang een stand met struiken en heesters (Viburna). Ze zijn al een aantal jaren met pensioen. Dat weerhoudt hen niet om toch twee keer per jaar naar Hex af te zakken. Ward fungeert er momenteel als plantenspecialist.

  

In juni arriveren ze allemaal op donderdagavond, en in september op vrijdagavond op ’t Wijngaardhof. Ze hebben eerder die dag flink de handen uit de mouwen gestoken om hun stand op te bouwen.

Ongeacht het harde labeur zijn ze opgeladen door de aangename en bijzondere sfeer op het domein, het prachtig kleurenpakket, en de energie die er tussen die oude dikke bomen hangt. En dat stralen ze ’s avonds in het Wijngaardhof uit! Vandaar de naam bende! Voldaan over hun voorbereidend werk blazen ze nadien graag even uit in de tuinstoelen van hun gekende stek in Gutschoven. Ik zeg dan: ”De bende van Hex is gearriveerd! Tijd om even bij te praten … “. Voor mij voelt het als een moment van verbondenheid! 

Zij komen om te werken, en tegelijk voelt hun verblijf op onze hoeve een beetje als met vakantie zijn. Al meer dan 12 jaar komen ze in juni en september logeren. Het ontbijt is een ideaal moment om belevenissen van de voorbije dag te delen. Nadien vertrekt de groep richting Hex. Daar wacht hun dagtaak.

 

Na een lange loopbaan zetten Peter en Kathelijne na oktober 2018 hun activiteit in Hex en Beervelde stop. “We komen op een later moment zeker terug naar ‘de Provence van het noorden “, beloven ze. “Maar dan als fietstoerist!” Zaden en boeken kan je bij hen wel nog online bestellen.

Wil je meer informatie over de activiteiten van onze logés-tuinspecialisten, ga dan eens een kijkje nemen op hun site:

www.kwekerij-joosten.nl

www.goedgroen.NU

www.denieuwetuin.be

www.wardvanteylingen.fiberworld.nl

 

Staat een bezoek aan het plantenfestival van Hex al enige tijd op je to do-lijst? Stel het niet langer uit en prik nu een datum. Je vindt er niet alleen die roos of dat bijzonder plantje waar je al zo lang naar op zoek bent. Je kan jezelf ook trakteren op een verwengeschenkje (zie lijst exposanten op www.hex.be) of je laat je zintuigen culinair prikkelen door de heerlijke streekproducten op de gezellige binnenkoer van het kasteel, of onder de oude bomen op een bussel stro.

Wedden dat ook jij opgeladen en tevreden naar huis keert!