Wij zijn … Jos en Maryse
Leer ons kennen
Jos en ik wonen sinds 1986 op de boerderij in Gutschoven. Samen hebben wij drie kinderen: Dieter en partner Deborah, Marthe en partner Stijn, Lowie en vriendin Sofie. Andrea, Olivia, Lucia, Cériel en Henri zijn onze schattige kleinkinderen.
Selfie: herfst 2018: genieten van een wandeling in eigen gemeente Heers (deelgemeente Vechmaal).
Jos kweekt samen met zijn broer en twee neven – een familiebedrijf – appels, peren en kersen. Hij bewaart, verpakt en verkoopt ze in binnen- en buitenland. De twee zonen – de vierde generatie – traden ook in zijn voetsporen.
Bij normale weersomstandigheden staan rond 20 april de perenbomen en kerselaars in volle bloei. De appelbomen tonen hun bloesempracht een week later. Vanaf 01 juli kunnen de lekkere, donkerrode kersen geproefd worden. Begin september begint de appel- en perenpluk. Elk jaar weer een aparte belevenis.
De gasten stellen veel vragen over het fruit in ’t algemeen, en teelttechnisch in het bijzonder. Velen onder hen hebben in hun eigen tuin wel een of andere fruitboom geplant. Ze leren tijdens een gesprek met Jos dan ook graag bij over het snoeien en verzorgen van fruitbomen.
!! Benieuwd hoe het reilt en zeilt in het fruitbedrijf van Jos? Ga dan zeker eens een kijkje nemen op www.belexport.com, en start het Bel’Export-filmpje.
Meer informatie over fruitrassen vind je in het verhaal ‘Perenboom in het binnenhof. En meer over fruit …’. Zie rubriek ‘Verhalen‘.
Jos werkt mee aan een project van de kwaliteitsketen Carrefour: Belgische appels, boordevol smaak, residu-arm, duurzame teelt. Bekijk het filmpje: https://www.carrefour.eu/nl/artikel/appels-van-kwaliteitsketen-carrefour
Ik, Maryse, ben geboren in 1960 en opgegroeid in een landbouwersgezin. Ik leefde en woonde midden in het groen. De natuur, de puurheid, het gedrag van mensen en dieren, de eenvoud … fascineerden mij al op vrij jonge leeftijd. Het diploma van lerares biologie, aardrijkskunde en chemie behaalde ik in 1980. Ik heb nauwelijks les gegeven, slechts enkele dagen. Wel deed ik ander werk in een aantal scholen. Ook informeerde ik via een project van Streekontwikkeling Zuid-Limburg (heet nu RIMO) de lokale boeren en fruittelers over ‘logeren op de hoeve’. Boerderijvakantie was toen pas in opmars. In 1990 blies ik de onderwijskaars uit. Sindsdien ontvang ik zelf gasten op onze hoeve en verzorg ik het ontbijt.
Mijn hobby’s zijn wandelen in de natuur, fietsen, lekkere dingen bakken, decoreren, biologisch tuinieren, regelmatig een boek lezen, en luisteren naar mensen.
Een greep uit de lectuur die mijn voorkeur wegdraagt:
- Kinderpsychiater Peter Adriaenssens
- Psychotherapeuten en deskundigen op gebied van de prenatale psychologie Gaby Stroecken en haar partner Rien Verdult (babytherapeut). Gaby schreef een gedeelte van haar eerste boek in ’t Wijngaardhof. Zie verhaal ‘Een boek schrijven’.
- Relatietherapeut en seksuoloog prof. dr. Alfons Vansteenwegen
- Prof Manu Keirse (rouwverwerking)
- Dr. Gary Chapman (internationaal expert in huwelijk en gezin)
- Psychiater Dirk De Wachter
En nog heel wat andere in dat genre. Ook volgde ik lezingen bij een aantal van deze personen, en diverse cursussen over innerlijke groei.
Sociaal engagement.
Ik ontvang al 33 jaar gasten op onze hoeve. Spontaan ontstonden er boeiende gesprekken … aan de ontbijttafel, bij een ontmoeting in het binnenhof, in de fietsenstal, aan de kippenweide, bij de schommels … Doorheen de jaren ontdekte ik dat ik een sociaal engagement heb. Ik wil graag mijn steen bijdragen tot meer liefde en vrede in de wereld. Ik voel het als mijn missie om mensen te helpen door te luisteren op een ongedwongen manier. Het gaat voor mij vanzelf en het geeft mij levensvreugde iets te kunnen betekenen voor mijn medemens. Mijn werk heeft een grote meerwaarde voor de samenleving. Het is een win-win-situatie. En er ontstaat een mooie verbondenheid! Ik citeer een zin van dr. Dirk De Wachter (uit het gezondheidsmagazine ‘Leef’): “De ware levenskunst is deugd hebben aan het geluk van een ander.” Of … om het in de woorden van Mahatma Gandhi te zeggen: “De ware rijkdom van een mens bestaat uit het goede dat hij voor zijn medemens heeft gedaan.”
In de rubriek ‘Wellness van een andere orde’ – Praten en Verbondenheid – lees je meer over mijn sociaal engagement.
Ik schrijf momenteel ook een verhalenbundel: Verhalen en memoires van ’t Wijngaardhof. De rode draad in mijn verhalen is verbondenheid. Het woord verbondenheid verwijst naar de verbondenheid met mezelf, met de natuur, met mijn omgeving. Me verbonden voelen geeft me kracht.
Enkele van mijn verhalen deel ik met jullie. Zie rubriek ‘Verhalen’.
Het bakhuisje is een bijzondere plek om te schrijven. En … te luisteren naar de verhalen van mijn gasten.
Een persoonlijke noot.
“De vele gasten die vanaf de start tot vandaag onze hoeve opzochten om er een korte of langere vakantie door te brengen, draag ik een warm hart toe. Iedereen had iets zinnigs te vertellen. Elk contact heeft in zekere zin mijn leven positief beïnvloed. Mijn gasten hebben me bewust of onbewust verrijkt, zowel op creatief als op diepmenselijk vlak, waarvoor mijn dank.
Ik word mateloos geboeid door mensen die bezig zijn met de natuur, wilde bloemen en kruiden, gezonde voeding, biologisch tuinieren, natuurlijke en alternatieve geneeswijzen, affectieve rechten van baby’s en jonge kinderen, innerlijke groei, bewustwording, zingeving, creativiteit …
Ik sta open voor nieuwe contacten en kijk er naar uit nog meer boeiende mensen op mijn pad te ontmoeten.”
Je gastvrouw Maryse
Een bloemenstrook op mijn veld … ten voordele van de natuur!
Bloemenranden … als verbinding tussen landbouw en natuur (uit Weekblad ‘Boer en Tuinder’)